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GIANT, IMPORTANT DISCLAIMER:  WE AREN’T GIVING LEGAL, TAX OR 
FINANCIAL ADVICE.  PLEASE SEEK YOUR OWN COUNSEL FOR ANY 
DONATIONS.  MANY OF THESE QUESTIONS ARE OPEN TO SOME 
INTERPRETATION, ARE GENERAL IN NATURE OR ARE UNIQUE TO A 
PARTICULAR JURISDICTION.  ASSUME ALL ANSWERS ARE WRONG UNTIL 
YOU/YOUR DONOR CONFIRMS WITH HER/HIS ADVISOR.  
 
 

Q & A from 3/2022 Webinar: 
“Charitable Gifts of Hedge Funds, PE/Real Estate Funds and 

Carried/Profit Interests” 
 

Is it ever better to have the charity continue 
to hold the Hedge Fund or Private Equity 
vehicle? 

Totally depends on the DAF or charity's 
Investment Policy (IPS).  Very, very few will 
hold a contribution in that form unless they are 
not able to easily exit. 

I presume there is a similar issue regarding 
capital commitments for PE in addition to 
venture capital (i.e., committed but 
uncalled)? 

Yes, although it’s possible the uncalled amount 
for the PE investment would be smaller 
compared to a VC position (just because PE 
gifts tend to be more “seasoned” than VC, at 
least from what we see). 

With a real estate LLC - when the donor 
gets an appraisal is it done on the 
underlying real estate or the LLC entity? 

Great question - most always both.  Very few 
real estate appraisers will (or SHOULD) sign an 
8283 for an LLC interest.  Normally, a business 
appraiser (like us) will take the underlying real 
estate appraisal and complete a qualified LLC 
appraisal and then sign the 8283.  The IRS is 
beyond prickly if the 8283 says an LLC interest 
is donated, but then the appraisal is for real 
estate.  Not good. 
 

Is the appraisal cost often cost-prohibitive? 
One of my clients was recently offered a gift 
of an interest in a REIT, but the appraisal 
was so expensive that the donor decided not 
to make the gift. 

Super generally, we see (and charge ourselves) 
between $3-12K or so based on 
size/complexity.  So, we don't see a lot of 
donations less than $150-200K just because of 
this but there can be other ways to reduce cost 
in some cases. 
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Do you appraise REIT interests? Private REITs yes - if it can be donated to 
charity, we can appraise it! 

Are there materials you offer that quickly 
and simply advertise the benefits of 
donating such assets you are talking about 
today?  And, maybe, help the charity 
reference Charitable Solutions as a 
transaction partner? 

We are horrible on the marketing front so 
working with marketing companies like 
Crescendo, Stelter, etc. is usually best for digital 
or print materials.  We are happy to be 
referenced but most don't - the charity usually 
just goes through their normal gift acceptance 
process and if they need help in anyway, they 
reach out to us (or our other evil competitors 
who are all very nice and good!). 
 

What organizational documentation should 
the charity require before proceeding with 
each of these gifts? 

The answer is always, it depends of course, but 
generally, you will want to see most recent 
financials, operating/partnership agreements, 
last few years K1s as an example. 

How does this possible long-term hold play 
with taxes on Excess Business Holdings for 
the charity?  Is it applicable in the same way 
that it would be for a gift of privately held 
stock? 

Generally (key word), excess business holdings 
don't apply.  Usually, excess business holdings 
relate to an operating business with the charity's 
holding (plus ALL related party interests) 
exceed 20% of the voting stock.  So, in most 
cases, it won't apply. 

How does Sec 1061 impact the hedge fund 
owner's deduction for a donation of a hedge 
fund interest that she originally received via 
an incentive allocation? 

From what we can tell, Sec. 1061 is going to 
result in a required three-year holding period for 
capital gains treatment, even if there was an 
election to treat the incentive allocation as 
taxable when received. 

Are donations of a carried interest in a VC 
fund more challenging than a carried 
interest in a PE fund? 

Generally, roughly the same.  The challenge is 
more based on the characteristics/timing of the 
carry itself so when the charity is likely to get 
something and when the carry is extinguished 
are usually the critical points. 



 

Page 3 of 4 

Can you touch on Reits? There are multiple flavors here.  I assume you 
mean private REITS, which as Ryan just 
mentioned, usually have a ton of debt by design.  
So usually there is a potential bargain sale, 
UBIT and other issues and we see many of 
these with debt more than 75% loan to value.  
So that usually kills these deals - less than 25% 
debt to value is more possible but still similar 
issues. 
 

Also, have you seen a fund manager give a 
carry allocation to a charity (as opposed to 
the manager donating a portion of their own 
carry)? 

We’ve seen this proposed, but not sure we’ve 
ever seen a case where it is done. The issue is 
that the gift would occur from the LLC – it is 
the entity issuing the carry to the charity. That is 
fine, but the owners of the LLC would receive 
the deduction proportionate to their ownership 
via the K-1. It is basically an asset gift, and all 
the owners would need to agree. 

Re UBIT where we would receive a 
partnership or LLC interest:  various times 
when I've raised this issue, someone 
breezily tells me, just create a C corp 
blocker.  Well, I say, could we be 
substituting a new issue for the UBIT issue, 
that new issue being the entity level tax for 
a C corp--and I say, there needs to be 
running of the specific numbers, by 
financial/accounting types before we 
assume that a C corp is the answer.  And, 
having some UBIT liability is not always 
fatal to us accepting the LLC/partnership 
interest gift (and sometimes there's the 
5/5/10 exception to UBI).  So, would you 
say the blocker C corp idea is not always the 
answer (sorry for the leading question :)) 
 

Yes, for exactly the reasons laid out in the 
question here. The UBIT may not be 
meaningful enough to justify the effort and C-
corp taxation. 

But wouldn't an ordinary income asset's 
deduction be limited to cost basis? And if 
they received it by carry, the basis is $0.... 

Possibly, if a revised carried interest rule did not 
treat the carry as a capital asset. However, the 
current leading proposal does still treat the 
interest as a capital asset, even though the 
income realized is ordinary income. 
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If there is a change to the carried interest 
rule, how would one get around the 
assignment of income doctrine if it's a 
bonus? 

The donation would need to occur before the 
payout amount or bonus was determined. 
Basically, the donor would need to give the 
carry after it was classified as a long-term capital 
asset, but before the cash payout. 

Also, does valuation become easier if the 
PE is coming closer to the end of its life? 
What are you recommending? 

It could be easier, if the portfolio companies are 
in the sale process – that typically makes the 
valuation work easier. However, if it was a stub 
PE interest, then the stub may not be easy to 
value, as the remaining portfolio assets may not 
be performing. 

So in all these scenarios, it is usually to one 
specific charity, and this all can’t be done 
inside a DAF, correct? 

If the DAF is willing to accept the interest, it 
can all be done inside a DAF. But it is totally 
dependent on the gift acceptance policies and 
overall tolerance for the long-term hold, 
uncertain payout structure, possible UBIT, etc. 
that we discuss in the webinar. 

Do these types of interests have traditional 
buy-sell or cross-purchase agreements in 
place? 

Sometimes. I’d expect to see them with LP 
interests in PE or VC funds, but perhaps not 
with carried interests, since those are “insider” 
assets for fund management. 

Are distributions from carried interest set to 
pay above a given performance watermark 
or specific tranche? 

Either or both! 

Another option for liquidating a p.e. interest 
is selling it on the secondary market. 

Yes, and we have done this on one occasion. 
The secondary market usually entails significant 
discounts, so donors and charities should 
consider what their appetite is for a below-
market price.  

 


