
 

Page 1 of 4 
 

 
GIANT, IMPORTANT DISCLAIMER:  WE AREN’T GIVING LEGAL, TAX OR 
FINANCIAL ADVICE.  PLEASE SEEK YOUR OWN COUNSEL FOR ANY 
DONATIONS.  MANY OF THESE QUESTIONS ARE OPEN TO SOME 
INTERPRETATION, ARE GENERAL IN NATURE OR ARE UNIQUE TO A 
PARTICULAR JURISDICTION.  ASSUME ALL ANSWERS ARE WRONG UNTIL 
YOU/YOUR DONOR CONFIRMS WITH HER/HIS ADVISOR.  
 
Q & A from “Charitable Remainder Trusts:  
Top Five Unique Conundrums and Solutions” <September, 2022> 
 

Do you appraise interests in Entertainment 
residuals? 

That IS an interesting asset. I'm quite certain we 
could, but it is such an unusual inquiry we 
would have to have one of our senior appraisers 
review it. 
 

In your gift annuity program, do you 
interview the prospective donors or does the 
charity interact with all donors? 

The charity handles all the interaction and 
paperwork/doc collection.  It is clear that 
NGAF is the issuing charity be we strongly 
prefer the referring charity have all donor 
relations responsibilities. 
 

From an IRS perspective, are there any risks 
or downside to the donor acting as the 
initial Trustee? 

We cannot speak from the IRS perspective but, 
in general, the donor as trustee of a CRT will 
bear the same fiduciary duties as any trustee 
(and be held to the same standards)). As a 
practical matter, a donor/trustee will often use 
an agent for trust services, an independent 
trustee or qualified appraiser for illiquid assets, a 
CPA or other professionals to manage the CRT. 
When illiquid assets are involved, it is common 
for the donor to serve as the initial trustee but a 
charity or corporate “successor trustee” may 
take over once the illiquid assets are sold. 
 

Can we gift C corp stock to CRT and have 
the Corp buy back the stock as a way to 
transfer to kids (prohibited member 
transaction)? 

Yes, this is sometimes referred to as a 
“charitable bailout” (of accumulated cash in the 
corporation without the tax hit) and serves as a 
tax wise wealth transfer / charitable gift plan. A 
CRT can avoid the self-dealing rules by 
following the “corporate adjustment” 
exception of Sec. 4941(d)(2)(F). In short, all 
shareholders of C stock “in the same class” 
must receive the same buyback offer “subject to 
the same terms” at FMV. 

http://www.irs.gov/Charities-&-Non-Profits/Private-Foundations/Exceptions-Self-Dealing-by-Private-Foundations:-Certain-recapitalization-transactions
http://www.irs.gov/Charities-&-Non-Profits/Private-Foundations/Exceptions-Self-Dealing-by-Private-Foundations:-Certain-recapitalization-transactions
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If passthroughs from a limited partnership 
to a CRT would be UBTI, is gain on sale of 
the limited partnership interest also UBTI? 

As a pass-through entity, any income or gain is 
traced to the source of income. If debt 
financed, ongoing trade or business, this will be 
100% taxed as UBTI. However, if the gain is in 
a publicly traded LP / MLP, tax on the LTCG 
may be avoided with a charitable gift. The 
owner of the LP will receive a K-1 each year 
and there can be UBTI. 
 

Does National Gift Annuity Foundation 
offer a Testamentary CGA as an alternative 
to a Testamentary CRT to receive 
retirement plan assets at the death of the 
donor which allows the heirs to "stretch" 
their taxable income over their lifetime 
instead of 10 years?  
 

Yes we do. Testamentary CGAs and CRTs have 
been options for years but have become more 
attractive since passage of the SECURE Act 
and its less favorable “non-charitable” stretch 
options. The testamentary CRUT option for 
retirement accounts offers the potential for 
income growth over the years but a 
testamentary CGA may be attractive to some 
donors based on their age or other factors. 
 

What is a dry trust? A “dry” trust is a trust that is created but holds 
little or no assets until it receives substantial 
funding via future gifts, such as a bequest or 
beneficiary designation from a retirement 
account (IRA) or other source. It is important 
to review applicable state law to be sure a dry 
trust is allowed. If allowed, be sure it meets the 
required minimal funding (if any) and whether 
any trustee duties are necessary prior to full 
funding. 
 

Regarding real estate, gifts of land are the 
example I usually hear about. What if you 
owned an apartment complex? Could you 
use rental payments to fund, or do you need 
to sell the property? 
 

That is very possible, so long as you have plenty 
of room to make the payments.  If CRT 
payments have to start, and you don't have 
enough liquidity, you would literally have to 
deed out fractional interests (unless it is a Net 
Income Trust of course). Remember the 
Trustee has a fiduciary duty to balance the 
interests of the income and remainder 
beneficiaries. Holding a single asset may also 
create market risks / liability for holding a single 
asset, as well as excess holdings concerns.  
 

By splitting the gift 20% outright to charity 
and 80% to CRT was there a discount on 
the appraisal and the charitable deduction? 

Depends on the appraiser but generally, yes, 
there would be a potential discount.  We 
normally see it in the 5-10% range but we also 
use Put Options or other types of tactics (letter 
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of unanimity as an example) to try to reduce 
control or marketability discounts.  As an aside, 
it MAY be better to do an outright gift and a 
CGA - in that way, 100% of the interest is 
transferred to the charity (no discount) and then 
the CGA clearly provides a fixed income. 
 

Paul said we should check if the donated 
asset is long term capital gain property. Are 
the tax benefits different if the property has 
short-term gain?  

Short term is bad generally.  Deduction is 
reduced to basis vs. FMV.  I saw this A LOT 
with crypto outright gifts and CRT gifts last 
year (not this year).  A number of donors 
bought the crypto in the spring and then sold in 
the fall.  Sounds great but then they realized 
after the fact, that the deduction is basis.  Most 
always, long term capital gain with the lowest 
cost basis is the Holy Grail of charitable 
planning - outright gifts or CRTs. 
 

Thanks, Bryan. I have one right now that 
half the cost basis in real property was 
stepped up at a death in August 2022. Not 
sure if there is gain in it since then. Will the 
deduction be half the Qualified Appraisal 
and half the stepped-up cost basis? 
 

No, it likely would just be the Qualified 
Appraisal value (FMV). 

Is there a marketing opportunity for CRTs 
that your charity already serves as trustee 
for to accept retirement assets? 

We have only been trustee on 4-6 CRTs a year 
(mainly for noncash assets where we resign to 
the successor trustee).  With Paul and Phil 
joining, we hope to ramp this volume up 
including liquid funds for charities not wishing 
to serve as trustee.  So perhaps more later than 
current.  Also, we have done several 
testamentary CGAs with IRA assets as well as 
life insurance proceeds. 
 

How is the income from a testamentary IRA 
CRT taxed to the income beneficiary? 

All ordinary income. 

Rather than have the donor terminate the 
CRT early, would it be better to set the 
initial trust up as a term of years? 

If an illiquid asset is used to fund a CRT, a term 
of years may provide a larger deduction (if a 
younger income beneficiary) but may also hold 
the risk of the asset not selling within the term 
of years. Also, while the donor may be made 
aware of the opportunity to disclaim their 
income interest at a future date and receive 
another deduction, this should not be a 
prearranged. 
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In the case of a CRT created by donor 
through his life, and then income to child 
for a term, remainder to charity, can donor 
disclaim his interest to accelerate to son for 
the term of years-deduction is not an issue 
here. 
 

A CRT income interest may only be disclaimed 
in favor of the charitable beneficiary. (even if 
viable, it would be a taxable gift to the son 
under IRC Sec. 2501(a)(1)). 

In a bargain sale scenario where money is 
being put into a CGA, is the charity the one 
putting the money into the gift annuity? 

If you are asking about a bargain sale of a CRT 
income interest, the money would be coming 
from the remaining CRT principal. This may be 
(1) a cash payment for less than the income 
beneficiary’s remaining life income interest 
(appraised value) or (2) surrender of the CRT 
life income interest in exchange for a CGA, 
which is a “bargain sale” transaction. 
 

 


