
  
 

 
 

 
GIANT, IMPORTANT DISCLAIMER: WE AREN’T GIVING LEGAL, TAX OR FINANCIAL ADVICE. PLEASE SEEK YOUR 
OWN COUNSEL FOR ANY DONATIONS. MANY OF THESE QUESTIONS ARE OPEN TO SOME INTERPRETATION, 
ARE GENERAL IN NATURE OR ARE UNIQUE TO A PARTICULAR JURISDICTION. ASSUME ALL ANSWERS ARE 
WRONG UNTIL YOU/YOUR DONOR CONFIRMS WITH HER/HIS ADVISOR. 

 
 

Q & A from “High-Impact Advanced CGAs: Unlocking the Full Value of Your 
Donor’s Noncash Assets (with bonus Featured Guest Case Studies)” 

<Sep, 2025> 
 

Where are the Trumbell pictures displayed at 
Yale? My grandsons lives in Guilford, CT, and it 
would be a nice field trip to show them to them 
when we go up and visit them. 
 

They're at the Yale University Art Gallery. 

Is this Private Equity or Equity in privately held 
companies? 

Semantics.  Both are names for privately held stock, 
which are not publicly traded.  

How do retirement accounts figure into the 
Tiger One chart? 

Retirement Accounts are in the 21% Public Equites 
and 8% Fixed Income segments of the pie. 

Hi Johnne… A statement more than a question... 
Based on your data, if we don’t talk about 
Illiquid Assets with our HNW Donors, we are 
effectively ignoring 89% of their balance sheet. 
ALL assets should be considered in a 
conversation with Donors/Clients about their 
desire to be generous.  Good to see you, Johnne.  
 

Thanks for your pertinent comment.  

Can you share the Private Letter Ruling for the 
Charitable "Put" technique? 

I misstated that fact.  The “PUT” technique complies 
with Revenue Ruling 78-197, which of course is 
stronger and broader than a PLR.   This Ruling came 
out after the Palmer case settled the Pre-Arranged 
Sale question. 

If you adjust the value of the contract (based 
upon amount actually realized), does that have 
any effect on the donor's deduction? 

No. 



  
 

 
 

Do most charities require a buyer to be 
identified before accepting a donation of a 
home within a CGA? 

We can’t speak for “most” charities.  But at NGAF we 
appreciate knowledge of any potential buyers, but 
more often we simply put the property on the 
market as any other seller would. 

If CGAs are regulated by state, how does that 
affect federal income tax deductions? 

State compliance regulations are more geared to 
protect the donor regarding contract language, 
charity reserves, etc.  They have no effect on the 
federal deduction. 

What do you share with donors who only want 
to do the lesser amount to fund an IRA CGA, 
even when they know they can do the larger 
$54K amount? 

“Why would you want to waste a one-time “gift” 
from the Federal government by only transferring 
your RMD amount into a Legacy IRA Rollover to a 
CGA rather than the maximum allowed?  The unused 
amount up to the $54K current limit is wasted when 
it could have helped to reduce your IRA balance now 
and thereby reduce all future RMD’s.” 
 

Do DAFs offer CGAs? If not, is there a regulation 
against it? 

If a DAF sponsor issues CGAs funded by direct donor 
contributions (not from DAF accounts), there is no 
statutory prohibition. Many large DAF sponsors (e.g., 
Fidelity Charitable, Schwab Charitable, National 
Christian Foundation) do not issue CGAs, but that’s a 
policy choice, not a legal bar. They often refer the 
donor to NGAF where we then write the CGA, 
naming the DAF host as the charitable remainder 
beneficiary.   
 

Johnne, could you talk through the Impact CGA 
again? I missed a detail! 

The donor sets up a traditional CGA, then redirects 
the annuity payments back to the charity for a 3–5-
year period to satisfy their multi-year pledge to the 
Capital Campaign. Donor gets a large charitable 
deduction up front plus annual deductions for the 
charity’s receipt of the cash from their redirected 
annuity payment.  After the pledge is satisfied, the 
donor continues to receive all future CGA payments 
to support their lifestyle until they pass away.   

 


